MILJÖKEMI


Ny miljölastbil presenterad

Jag ska granska ett reportage som jag hittade på svt.se se ovan..
Reportaget handlar om att en ny ”miljölastbil” har utvecklats av Volvo för Lidl. Bilen går på diesel och gammalt matavfall – alltså biogas. Själva nyheten med bilen är att man kör gasen i en dieselmotor. Det gör att man sparar upp till 40 % av energin i bränslet, vilket gör att det blir 40 % effektivare att köra med den här typen av gasbil. Grejen är att man ska använda så mycket som möjligt av tanken med flytande metangas och så lite som möjligt ur den andra tanken som innehåller diesel. Utsläppen av koldioxid kommer då minskas. Det nämns också i reportaget att den här tekniken är miljövänlig av anledning att de skapar sitt egna kretslopp. Med avfallet ifrån Lidls produkter återvinner man det och det blir biomassa som man sedan använder till bränsle i transporterna.

Nyheten handlar om att Lidl tidigare fått kritik för att de inte vart miljövänliga men nu använder Lidl denna nya metod. Den handlar alltså både om denna nya utveckling och Lidls utveckling, kan man säga.
Hur är reportaget gjort då? Det är gjort som ett typiskt reportage. En ”bakgrundsröst” som berättar och förklarar till de rörliga bilderna samt intervjuer. Han börjar med att berätta nyheten. Sedan intervjuar de en man. Det framgår inte vem han är men jag tror att han är en av dem som vart med och utvecklat tekniken. Han förklarar det där med att man sparar 40 % av energin. Sedan visas en bild med sloganen ”biogas – med miljö i tanken”. Det är väldigt vitsigt, fyndigt och sant. Media hjälper till att visa en naturvetenskaplig verklighet. Nu ser vi bilder på en annan man som intervjuas. Jag tror han är Lidls VD eller något sådant. Han säger att han vill minska koldioxidutsläppen och pratar positivt om det här projektet. ”Bakgrundsrösten ” tar vid igen och förklarar ytterligare. ”På väg mot framtiden” är en annan slogan som sedan syns, och den står på Lidls lastbilar. Detta är också en väldigt smart och fyndig slogan. Det får betraktaren att tycka att det här är ännu mer positivt och det kanske förvrider sanningen en aning, men det är ju det som är sloganens uppgift – att ”lura” konsumenten.
Sedan kommer vi tillbaka till han som utvecklat idén och han beskriver hur ett unikt eget kretslopp har bildats. Vi får se bilder och det blir på tydligt och bra. ”Bakgrundsrösten” kommer igen och man beskriver hur återvinnings och förnyelseprocessen går till. Sedan nämns det att Lidl tidigare fått kritik för att inte göra något för miljön. VD;n tar då vid och ska ”försvara sig” och han säger att de visst gör massor för miljön som att sortera ut papper och plast, miljömärkt el, lock på frysarna och även ekologiska produkter i deras sortiment.
Innehållet i artikeln är bra. Det håller sig till det relevanta och flyter enkelt på i ett bra tempo.

I artikeln finns det 3 personer som har betydande roll. Det är ”bakgrundsrösten” som berättar allmän fakta, han som jag tror vart med och utvecklat idén, och Lidls VD.
Han som har vart med och utvecklat har ganska allmänna argument; han framför sina fakta som han är kunnig om. Denna man borde vara intresserad av miljö och teknik och därför har han velat vara med och utveckla denna teknik och sedan berätta om den. Han är alltså intresserad av teknik och miljö. Miljön antagligen eftersom att det är ett så brett och globalt ”problem”, och teknik för han tycker kanske att det är roligt.
Lidls VDs argument lyder som så att han vill minska utsläppen från Lidls transporter, eftersom de är en stor transportkedja som spelar stor roll för miljön. Det här projektet ger ett bra alternativ, anser han. Han argumenterar också emot sig själv lite, när han sedan säger att Lidl gör massor för miljön, när han tidigare har sagt att Lidl bör göra mer för miljön. Han är nog mest intresserad av att affärerna går bra för Lidl, och miljön har en viktig roll för att det ska ske.
I huvudsak så finns det inga motargument utan alla tycker att det som nyheten handlar om är bra, det är ju därför det skapats en nyhet kring det!

De viktigaste konsekvenserna för nyheten är att det är bra för miljön, att energin används på ett bättre sätt och att det bidrar till ett eget kretslopp vilket gör att inget onödigt spills ut i naturen. Men vilka konsekvenser nämns inte? Det kan tillexempel vara saker som media kan ha dolt för att nyheten ska bli extra intressant. Ska jag vara helt ärlig så kommer jag inte på någon direkt konsekvens som inte nämns. Inget uppenbart i alla fall, för det här är ju liksom bra. Det skulle vara om det tillverkas giftiga utsläpp i tillverkningsprocessen av biogas, för det kan det göra när man använder sopor i tillvekningen. Är det så att det gör det så är det en konsekvens betydande för miljön som inte nämns. Eller det skulle vara om biogas är dyrare. Men ska man tänka långsökt så kanske nu när alla vet att Lidl åker med miljölbilar så tycker alla konsumenter att Lidl är jättebra osså kommer alla börja handla där så kanske ICA går i konkurs och det vore ju inte bra för samhället. Jag tror dock inte att detta kommer att hända, jag tror inte heller att det var deras avsikt med nyheten…

Detta reportage handlar mycket om miljön, hur man ska tänkta kring det och det dem i reportaget anser är bra miljötänkande och viktigt för miljön är tillexempel att använda förnyelsebara bränslen som ingår i kretslopp, för att undvika att fordon släpper ut för mycket koldioxid som är en stor växthusgas för det är en stor miljöbov, menar dem.

Jag tycker det är bra att de intresserar sig och utvecklar nya tekniker för miljön. Det är bra att man är steget före för det fossila bränslet kommer att ta slut. Det är det bra att vi är beredda med andra alternativ. Annars kommer det ju bli kaos!
Det är faktiskt inte heller bara i Sörmland som detta finns. Jag läste i tidningen att de ska bygga en biogasanläggning i lilla Lidköping. Och Lidbil i Lidköping har också intresserat sig för den här metoden i sina Volvolastbilar. Det är bra för vi lokalt får då möjlighet att hjälpa till att motverka de stora globala problemen. Jag tror att detta är ett enkelt sätt att göra något litet som blir stort för miljön!

Källor: Reportaget hittade jag på svtplay.se/sörmland. De säger sig hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna med mera. Nyheten släpptes den 18 maj klockan 19:03. Jag tror detta är en ”säker källa”. SVT är ju ganska kända för sina nyheter som väldigt många i Sverige kollar och litar på dem. De framför nyheten på ett naturvetenskapligt sätt, det skildras en verklig verklighet så att säga.

AV: Linnea Svensson
      Fredriksdalskolan 9D1
      den 24 maj 2010


Kommentarer
Postat av: Emelie

Intressant inlägg du har skrivit Linnea! :)

2010-05-26 @ 10:58:25
Postat av: JANNE JOSEFSSON

En mycket bra granskning. När du blir äldre kanske du kan börja att jobba hos mig på uppdrag granskning. PS din pappa måste vara mycket stolt över dig

2010-05-28 @ 11:22:30
Postat av: the man who made the inlägg!

Yeah TKANK U Emelie! :D:D

ja JANNE de e han!!!!! :D :D :D

2010-05-28 @ 19:52:12
Postat av: Mervi

Linnea!

Du har gjort en informativ sammanfattning av innehållet. Mycket riktigt så presenteras inte personerna i inslaget vilket medför att man inte kan kontrollera deras bakgrund eller kunnande. Det låter bra, men de kanske har lärt sig texten innantill.

Retoriken i framförandet är bra.

Konsekvensen att transportera matavfallet från alla Lidls butiker till Eskilstuna, Ekeby reningsverk, måtte tillföra onödiga och ökade utsläpp. Vore det inte bättre att kompostera matavfallet lokalt?!

Linnea, du tillför också mer kunskap i ditt arbete. Du gör en koppling till vårt lilla Lidköping. PLUS!

Bra jobbat Linnea!Lycka till med all textgranskning i framtiden!

Fröken Mervi

2010-06-02 @ 20:15:55
URL: http://merviksmeder.blogg.se/
Postat av: LINNEA SVENSSon

tack så mke Mervi!:)

ja, det är sant att transporterna av matavfallet te Eskilstuna ger onödiga utsläpp, men jag tror inte att de kan vara värre än de som blir med "vanlig" bensin! Eller så är det de de har försökt "gömma" i inslaget antagligen av anledning att det blir billigare! Skulle man kompostera allt lokalt skulle ju inte heller funka för det finns ju inte biogasanläggningar i alla städer.. då borde det vara bättre att ta allt till sammma ställe... att återanvända och vem vet transporterna de kör till Eskilstuna kanske körs med "biogasavfall" så den kör sig själva kan man säga. Ännu ett slags eget kretslopp.

Jaa, det ser ju ljust ut för min "granskningsframtid" har ju redan kontakt med Janne Josefsson lixom! :DLYCKA TILL MED BETYGSSÄTTNINGEN IMORGON!!! :D:D:D *

2010-06-03 @ 19:30:20
URL: http://linjea.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0