Biologiska upptäckter - Gregor Mendel.

Gregor Mendel var munk och intresserad av ärtplantor. Han tyckte det var fascinerande hur vissa ärtplantor blev lila och vissa blev vita. Gregor Mendel beslutade sig för att ta saken i egna händer. Han tog alltså 2 blommor som fick bli Mor och far och bildade en ny blomma av dem. Den blomman kanske blev lila trots att bägge ”föräldrarna” var vita. Detta fenomen gav upphov till Mendels forskning då han själv tog pollen från blommorna som han visste vilka egenskaper de har.
 Själva principen med Mendels upptäckt är precis samma som med oss människor, därför är den viktig. Att man redan på 1800-talet hade rätt hypoteser om hur det går till, helt utan den teknologi vi har idag. 
Mendels teori var början till all forskning om DNA och sånt som vi vet idag. Det ledde till att man upptäckte gener och sånt, vilket är jättepositivt att vi kan och viktigt. Både föratt upptäcka sjukdomar mm, men det kan ju vara negativt för att gentekniken upptäcktes. Jag tror dock att om inte Mendel hade fötts hade troligtvis någon annan upptäckt denna vetenskap, det är jag övertygad om.
Han visste ju inget om kromosomer och celler men ändå förstod han att egenskaper går i arv från generation till generation. Gregor Mendel var en riktigt smart munk!
   
Grogor Mendel i         Såhär gick det till när Grogor tog Pollen och bildade en ny blomma.    Ett korsningscshema.
sina bästa dar.

Av: Linnea och Sutton.


Kommentarer
Postat av: simon

hur tänkte du nu?

2010-04-28 @ 14:27:43
Postat av: Emelie

Bra att ni har med egna åsikter :) Är gentekniken bara negativ? Vad tycker ni i klassen?

2010-04-28 @ 20:40:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0