Matspjälkning ! Line & Robin J

Matspjälkning är när maten smälter i magen. Maten sönder tuggas med tänderna sedan sväljer man och då åker de ner i magen och i magen så sönder delas de genom saltsyra och pepsinogen utsöndras ur körtlar från magsäcksslemhinnan. Den utsöndrade saltsyran har en massa funktioner; dels aktiverar den sura miljön pepsinogen till det aktiva enzymet pepsin och dels denaturerar syran proteiner, som gör dem mottagliga för sönderdelning vilket görs av pepsin. Syran avdödar även många bakterier som är känsliga för sura miljöer. Syran har dock en fjärde funktion, nämligen aktivering av olika typer av proteolytiska enzym som utsöndras i inaktiv form, men aktiveras av det låga pH som råder i magsäcken. Sedan går de igenom tarmarna så skiter man ut de. Svalg, matstrupen, magsäcken och tarmarna är organerna som används vid matspjälkning.

ah hej!


Kommentarer
Postat av: det är jag

jättefint ! :D

2010-04-28 @ 14:28:41
Postat av: jesper o simeon

mat e gött bra info de behövdes

2010-04-28 @ 14:37:16
Postat av: Emelie

Hej Line och Robin! Jag funderar över två saker;

1. Varför behöver kroppen både kolhydrater, fett och proteiner?

2. Jag har hört att man ska ladda med långsamma kolhydrater (t.ex. pasta)inför ett träningspass, stämmer detta? I sådana fall varför?

2010-04-28 @ 20:36:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0