Biologiska upptäckter: DNA

Vad DNA är vet nog de flesta i klassen eftersom vi precis jobbat med genteknik i NOn. I DNA:t förvaras den genetiska informationen. Jag tänkte berätta mer om hur DNA-molekylens struktur upptäcktes.


När Gregor Mendel upptäckte ärftlighetsprinciperna på 1860-talet, och när Mendels resultat återupptäcktes i början av 1900-talet, var det oklart var i cellerna arvsanlagen fanns, och vilka molekyler som var bärare av dem.

På 1930-talet genomförde Max Delbrück flera experiment som visade att man genom att utsätta celler för röntgenstrålar kunde förändra de ärftliga egenskaperna hos cellerna. Det föreslogs att kromosomernas kemiska struktur på något sätt bestämde dessa ärftliga egenskaper.

1948 hade Pauling upptäckt att många proteiner hade en helixstruktur, och de första undersökningarna med röntgendiffraktion antydde att även DNA hade en sådan struktur, men någon detaljerad förståelse av molekylens uppbyggnad hade man ännu inte.

På 1950-talet jobbade många forskare med att fastställa DNA-molekylens struktur. Genombrottet skedde då  Francis Crick och James Watson från University of Cambridge med hjälp av den österrikiske kemisten Erwin Chargaff lyckades finna en modell över en DNA-molekyl. Den hade en spiralstruktur med två nanometers tjocklek och en höjd av cirka 3,4 nanometer per varv omfattande cirka tio baspar.

Watson och Crick fick tillsammans med forskaren Maurice Wilkins, som också gjort stora upptäckter inom DNA-forskningen, nobelpriset i medicin 1962.


 Bild på en DNA-molekyl

Av Eric Sutton och Linnea Svensson


Kommentarer
Postat av: Emelie

Intressant! Vilken nytta har upptäckten medfört?

2010-05-02 @ 09:23:30
Postat av: HEJ HEJ MYCKET SNÖ

GUD VAD INTRESSANT !

DET HÄR VAR JÄVLIGT HÄFTIGT !

JAG TESTADE, OCH DET VAR EN TUMME UPP PÅ DET HÄR !

DET VAR OFATTBART !

DET VAR, OBESKRIVLIGT !

MIN KÄNSLA AV LYCKA, DEN BESEGRA SORGEN !

VILKA UNDERBARA UPPTÄCKTER, DOM HAR VUNNIT MITT EGNA.... HJÄRTA ! DET HÄR ÄR SÅ FANTASTISKT ATT DOM HÄR GRABBARNA FÖRTJÄNAR SÅ MYCKET BROA '! DET HÄR ÄR VÄRYT MER ÄN EN JUVEL ! DETTA SKULLE VARA DEN UPPFATTNING SOM LIVET HAR BÖRJAT PÅ ! UTAN DENNA FANTASTISKA UPPTÄCKTEN SÅ SKULLE VI KANSKE VARA DJUR ! OFATTBART, DETTA ÄR UNDERBART !

EN TUMME UPP !

2011-02-10 @ 11:11:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0